Egenodlade grönsaker smakar extra gott. Genom att välja rätt gödning är det lätt att odla ekologiskt.

Odla naturligt och minska ditt ekologiska fotavtryck

Att odla ekologiskt handlar om att odla naturligt, utan några gifter eller konstgödsel. Då minskar du ditt ekologiska fotavtryck och gör både jorden, växterna och småkrypen en stor tjänst.

Fler och fler är intresserade av att odla själva – i trädgården, på kolonilotten eller på balkongen. Förutom att det är roligt och tillfredsställande kan man genom att odla på rätt sätt bidra till en bättre miljö och en större biologisk mångfald.

Bra förutsättningar för odling i Halland

Här i de södra delarna av Sverige är klimatet mildare och därmed blir växtperioden längre än i norr. Därför finns det goda förutsättningar för att lyckas med den egna odlingen just i Halland!

Fem klimatsmarta trädgårdstips

Välj rätt plats
Utgå från jordtyp, läge och solljus när du väljer placering för dina växter och grödor. Då behövs både mindre vatten och gödsel för att få dem att trivas.

Gödsla snällt
Inga kemikalier, som konstgödsel, hör hemma i en ekologisk odling. Använd i stället organiskt gödsel och ha gärna en egen kompost om du har möjlighet. Växelbruk, att byta plats på grönsakerna, håller också jorden näringsrik.

Täckodla
Täck jorden med organiskt material som gräs, löv, halm eller flis. Det håller jorden fuktig och är perfekt mat till maskarna som sedan producerar naturligt gödsel.

Hälsa insekterna välkomna
Många småkryp är fantastiska hjälpredor i trädgården, bland annat genom att bekämpa skadedjuren. Om du odlar blommande växter bjuder du humlor, bin och nyckelpigor på pollen och nektar.

Gräv mindre
Om du behöver gräva, använd grep i stället för spade. Och luckra bara upp det översta jordlagret. Om du bearbetar jorden försiktigt är det lättare för växterna att stå emot skadedjur.

Bonustips
Om du inte har tid eller möjlighet att odla själv, finns det massor av gårdsbutiker i Halland som säljer ekologiskt producerade matvaror. Här kan du hitta några av dem: https://www.visithalland.com/sv/gardsbutiker-i-halland/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Uppdaterad:

Genom hela livet

ODLA EKOLOGISKT!

Vill du bli en miljösmart trädgårdsmästare? Se då till att skippa konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel – och välkomna småkrypen!

Relaterat material

Susanne Johansson med döttrarna Adele, Azalea och Allie på stranden Vita sand.

VILKA FLYTTAR TILL HALLAND?

KAN LAX FISKAS I FRAMTIDEN?

VARFÖR BLIR VATTNET I BOLMEN BRUNARE?