Ängar i Halland hjälper livsviktiga bin

En kopp kaffe på morgonen, en bit choklad efter maten eller ett äpple som mellanmål. Det är saker som många av oss tar för givet. Men när bina hotas, hotas också vår matproduktion. Tillsammans kan vi hjälpas åt för att rädda bina.

Flugor, fjärilar, humlor och inte minst bin är alla så kallade pollinatörer. De hjälper till att flytta pollen mellan blommor så att växter kan befruktas, sprida sig och bära frukt. De är därför livsviktiga för oss då över 75 procent av världens livsmedelsgrödor är helt eller delvis beroende av insektspollinering. I Sverige är pollineringen av oljeväxter – som raps, solros och vallmo – samt åkerböna och klöverfrövall extra viktig.

Blomsterängar ger pollen och nektar

I dag minskar livsutrymmet för pollinatörerna och en tredjedel av alla vilda biarter håller på att försvinna. Det allvarligaste hotet mot bina är kemiska bekämpningsmedel, men klimatförändringar och matbrist är också stora hot. Bin äter pollen och nektar från blommor. En blomsteräng är därför som ett stort smörgåsbord av godsaker för bina.

För att hjälpa bin och andra pollinatörer att överleva såddes 2020 den första Visit Halland-ängen i Vilshärad längs Kattegattleden. Nu finns även Visit Halland-ängar norr om Läjets camping och i Väröbacka i Varberg, i Ringsegård i Falkenberg, samt i Fjärås i Kungsbacka. Ängarna är en del av Hela Sverige Blommar, ett samarbetsprojekt mellan lantbrukare, näringslivsaktörer och Hushållningssällskapen i Sverige.

Så kan du hjälpa vilda bin

  • Låt en bit av din gräsmatta bli en blomsteräng eller odla blommor på balkongen.
  • Plantera blommor som bina gillar, till exempel lavendel och kärleksört.
  • Sätt upp ett bihotell för att ge vilda bin en bostad.
  • Handla så mycket som möjligt ekologiskt, men prioritera citrusfrukter, kaffe, kakao, choklad, bananer och ananas.
  • Se till att du inte använder de växtskyddsmedel som blev förbjudna 2021 och som innehåller glyfosat, pyretriner, flupyradifuron och acetamiprid.

Publicerad:

Uppdaterad:

RÄDDA BINA

Bin är nödvändiga för människans överlevnad. Hjälp dem genom att så en blomsteräng, starta bihotell, odla blommor på balkongen och handla ekologiskt!

Den första Visit Halland-ängen såddes längs Kattegattleden i Vilshärad och är fyra meter bred och en kilometer lång. Här växer bland annat blåklint, solrosor och ringblommor.

Den första Visit Halland-ängen såddes längs Kattegattleden i Vilshärad och är fyra meter bred och en kilometer lång. Här växer bland annat blåklint, solrosor och ringblommor.

Relaterat material

Susanne Johansson med döttrarna Adele, Azalea och Allie på stranden Vita sand.

VILKA FLYTTAR TILL HALLAND?

KAN LAX FISKAS I FRAMTIDEN?

VARFÖR BLIR VATTNET I BOLMEN BRUNARE?